Verseny a pályán és a civil életben is

Sokan sportolnak profi, vagy hobbi szinten, miközben van valamilyen civil foglalkozásuk is. Egyik barátom nagyon extrém párosításban utazik. Civilben ingatlanok értékét becsüli fel, míg szabadidejében az aszfalton száguldozik, egy jó kis versenyutóval. Szerinte tökéletesen passzol a két időtöltés egymáshoz. Először kételkedtem ebben, de átbeszéltük a dolgokat és be kell látnom, hogy van abban valami, amit mond.

Az alapvető probléma abban lehet, hogy én is, mint az emberek többsége, nem sokat tudunk arról, hogy miről is szól az értékbecslés valójába. Barátom szerint például egy értékbecslő vállalkozás működtetése is elég összetett dolog, csak úgy, mint a kocsi vezetés. Nem elég a gázt nyomni, jól kell váltani, figyelni kell az autó viselkedését, ismerni a pályát és magunkat is, hogy mire vagyunk képesek. A civil élet neki ugyan ilyen összetett. Nem csak ingatlanokkal és műkincsekkel foglalkozik ugyanis, de vállalkozások felszámolásánál, vállalatok eladásánál, megvásásánál is segédkezik. Peren kívüli megállapodásoknál jelen van időnként, vagy épp a hétköznapi emberek, átlagos tárgyainak áráról nyilatkozik, ha felkérik. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több piaccal is tisztában kell lennie az embereinek, kollégának, ezért például itt is elengedhetetlen egy jó csapat összeállítása. Ő egyébként külföldön dolgozik, így az ottani viszonyokról beszélt nekem, viszont az interneten keresztül mi is könnyedén utánanézhetünk a magyarországi vállalatoknak, így akár azt is megtudhatjuk, hogy jelenleg mennyi egy értékbecslés ára.

Én is ezt tettem, és azt tapasztaltam, hogy az itthoni cégek szolgáltatása is nagyjából hasonló, mint amit barátom nyújt odakint, és pénzügyileg sem megterhelő, ha ilyen szakemberek segítségéért folyamodunk.

Milyen előnyei vannak annak, ha ezt tesszük?

Amennyiben vásárolni szeretnénk valamit, legyen az ingatlan, vagy akár egy vállalat, jó tudni, hogy mennyi a reális értéke a megvásárolandó dolognak. Így elkerülhetjük azt, hogy tájékozatlanságunk, vagy hozzá nem értésünk miatt komolyabb anyagi kárt szenvedjünk.

Azonban eladásnál is fontos tisztába lenni a pontos érékkel. Így ugyanis azonnal a megfelelő áron tudjuk árulni otthonunk, vagy amit épp szeretnénk, ez által hamarabb találunk rá vevőt, vagyis időt is spórolunk, és a reklámok, hirdetések költségén is pénzt takaríthatunk meg.

Sokaknak azonban előítéleteik vannak ezzel kapcsolatban, mivel hallottak már negatív kritikákat, értesültek olyan esetekről, amikor valami hiba csúszott a rendszerbe, és a végeredmény nem épp az lett, amit vártak. Fontos azonban megjegyezni, hogy aki utánajár a dolgoknak, az könnyen választ olyan céget, ahol nem kell ilyesmitől tartania. Ez leginkább azért igaz, mert korrekt vállalatoknál a munkát igazságügyi szakértő is ellenőrzi, illetve pénz visszafizetési garanciát is kapunk arra az esetre, ha valahogy mégis hiba történne, vagy ha elégedetlenek lennénk az elvégzett munkával. Ez elég biztosíték ahhoz, hogy nyugodt szívvel fordulhassunk szakemberhez, hiszen pénzügyi kudarc nem igazán várhat ránk.

Emellett barátom azt is elmondta, hogy rendkívül nagy a versengés a cégek között. Ez leginkább azért lehet, mert az utóbbi pár éven szépe emelkedtek a lakás árak, nem csak Magyarországon, ezért egyre többen szállnak be az ingatlan bizniszbe. Szerencsére a versenyzésnek köszönhetően, neki a folyamatos nyomás alatt történő jó teljesítmény is megy, így nem csodálom, hogy folyamatosan fejlődő vállalkozás birtokosa.

Azt korábban is tudta, hogy autóval száguldozva összemérni tudásunkat másokkal nem egyszerű dolog, de azt nem gondoltam, hogy az értékbecslés ennyire szerteágazó lehet. Már csak ezért is örülök, hogy feljött ez a téma, mert korábban valószínűleg nem éltem volna a lehetőséggel, hogy egy szakember asszisztenciáját kéjem, és utólag ezt biztosan megbántam volna. Remélem mindenki időben megtudta, hogy mennyire sokat profitálhatunk egy jó értékbecslő felfogadásával.