Autóversenyzés vagy alkoholizmus? Ön dönt!

Hiába, én nagy rajongója vagyok az autóversenyeknek, ezt mindnyájan tudjátok, és az évek során rengeteg autóversenyzőt ismertem. A legfurcsább csodabogarak akadnak közöttük! Van alacsony, magas, szőke, barna, férfi és nő is egyre több mostanában, van, aki tinédzserként kezdi előrehozott jogsival, van, aki nyugdíjasan kezdi el (na jó, nem sok), van, aki szerencsenyakláncra esküszik, van, aki kis fenekét mozgató műanyag Hawaii táncosnőre, meg még minden féle egyed akad!

De ha te nem is vagy nagy rajongója az autóversenyeknek, akár sosem láttál még egyet, akkor sem lepődsz meg, ha elmondom, hogy bizony iszákos autóversenyző legfeljebb a nézők között van, de ott sem népszerű! Legvégső soron az autóverseny is sport és a sportemberek és az alkohol nem fér össze, ahogy az autóvezetés és alkohol is tilos, zéró toleranciával.

Egy versenyző ismerősömnél pénteki és szombati társasági ivással kezdődött a dolog, de hamar alkoholizmussá fajult a dolog. És az alkoholista kezelése nem egyszerű dolog! A Felépülők Családi Felépülési Központ több éve jelen van Magyarországon, ahol különböző programokkal segítik azokat, akik eldöntötték, nem hagyják, hogy az alkohol vegye át az irányítást az életük felett. Budapesen és Veszprémben lehetőség van egyéni konzultációra, állapot felmérésére, családi konzultációra és az utóbbi kettő elérhető a programok helyszínén is, míg a 4 hetes bentlakásos ellátás és terápia Szőcön, Veszprém vonzáskörzetében érhető el.

A versenyző ismerősömre pontosan ráillik a leírás, amit erre a programra ajánlanak a jelentkezőknek, sajnos. Nemigen tud időt kihagyni két nagy ivás között, sokszor előfordul, hogy egész hétvégén, napokon át iszik és a hobbiját, ami szerintem értelmet adott az életének, az autóversenyzést már maga mögött kellett hagynia és attól félünk, a következő lépcsőfokok a főállású munkája (webfejlesztő), a felesége és legvégül talán mi, a barátai leszünk.

A Felépülők Addiktológiai és Családkonzultációs Központ egy hazánkban nem annyira ismert módszerrel dolgozik (vagyis a módszer sokak szerint a leghatékonyabban működött az utóbbi 3 évtizedben, mióta megjelent nálunk, de a neve nem került be a köztudatba), melyet Minnesota modellnek hívunk. A modell nagyon összetett, de talán a legfontosabb része az, hogy az alkoholbetegek ellátásában és gyógyításában részt vevő szakemberek körülbelül háromnegyede saját maga is alkoholista volt és legyőzte ezt a betegséget különböző módszerekkel. Valószínűleg ez az oka, hogy könnyebben kialakul a személyes kapcsolat, hogy a már jól bevált taktikákat, stratégiákat személyes tapasztalatokat első kézből át tudják adni az ott dolgozók. Ezt figyelembe véve nem tűnik olyan hihetetlennek, hogy a 28 napos bentlakásos rehabilitációs program 70-75%-ban meg tudja gyógyítani az alkoholbetegséget egyszer és mindenkorra. Ez a rehabilitáció olyasmi, amire több százezer embernek szüksége lenne ma Magyarországon, de egyes kutatások szerint tízből kilenc függő nem ismeri fel, hogy beteg és külső segítségre van szüksége.

Azt hiszem, a versenyző ismerősöm is beleesik ebbe a halmazba és csak sok sikert tudok kívánni és a Felépülők csapatát tudom neki ajánlani, hogy ne veszítsen el többet, mint amennyit eddig elvesztett…