Napelem rendszer támogatás 2019 és az autóversenyzés

Vannak srácok, kinövik a gyerekkori hobbijukat, vagy sajnálatos okokból le kell mondaniuk róla. Lányok is vannak ilyenek. Szerencsére az én férjemet nem érinti ez a probléma: előbb ült szinte lábbal hajtós kisautóban, minthogy járni tudott volna, amint elég idős és magas volt a gokarthoz, az apja vitte minden hétvégén, 15 éves korában már tanította vezetni a kertváros eldugott kis utcáin, és amint betöltötte a 17-et, beiratta KRESZ, majd vezetési tanfolyamra. A kezdeti gokartversenyek aztán komolyabb műfajba csaptak át… És én 10 éve itt vagyok a lelátón. És üvöltök és zászlót csinálok és szurkolok.

Amikor pedig nem, akkor például napelem rendszer támogatás 2019 kulcsszóra keresgélek, mert amíg életem szerelme a volán mögött teljesít, addig én a lakásfelújítással vagyok elfoglalva. Szerencsére egy barátnőmék nemrég estek át a tűzkeresztségen ilyen témában, így rögtön tudott ajánlani egy szuper honlapot, ahol mindent megtudhatok a napelem rendszer támogatás 2019-ről.

A weboldal tájékoztatást ad 0%-os hitelről, vállalatoknak szóló pályázatokról, a lakástakarék nyújtotta lehetőségekről, valamint a napelemes rendszer telepítését megelőző felmérésről és az inverterről is.

A 0%-os hitel magánszemélyeket, lakásszövetkezeteket és társasházakat érint. A pályázati keretösszegnek maximum a felét nyerheti el az utóbbi két csoport, a másik rész kimondottan lakossági célra van fenntartva. Ennek a hitelprogramnak a célja az energiahatékonyság növelése igazából, nem kizárólag napelemre lehet felhasználni, hanem szinte bármire, ami növeli az adott ingatlan energiahatékonyságát. Például hőszigetelés vagy a fűtés korszerűsítése, ablakcsere, és ugye a napelemek. A felvett összegnek 500.000 és 10.000.000 forint közé kell esnie, 10% önrészt kell biztosítani, és 0% a kamat. Elég kedvező feltételek!

És ha van lakástakarékunk, az még mindig felhasználható erre a célra, úgyhogy ha épp most jár le, érdemes azt is beleolvasztani a költségekbe.

Ezután úgy döntöttem, tökéletesítem a tudásomat magát a napelemes rendszert illetően. Megtudtam, hogy mennyire fontos a helyszíni felmérés, és hogy milyen az ideális ház és környezet. Csak a jól megtervezett rendszer lehet ugyanis gazdaságos.

Először is szükségünk lesz egy masszív, erős tetőre, hiszen ennek el kell bírnia a teljes rendszert: a tartószerkezet és a panelek súlyát. Az ideális tájolás délkeleti, délnyugati, és a tető dőlésszögének is nagy szerepe van abban, hogy a napsugarak mennyire érik a paneleket. Ezen kívül az árnyékoló tényezőket is figyelembe kell venni, legyen az szomszédos épület vagy akár magas fa.

De ha a tető nem alkalmas, akkor a paneleket lehet akár garázstetőre is szerelni, vagy a földre telepíteni, ha az a megfelelő.

És hogy mi is az az inverter? Korábban is olvastam már napelemes cikkekben róla, de eddig nem volt teljesen világ. Igazából a rendszer lelke ez a szerkezet, és egyben a legdrágább része is. Ez felel azért, hogy a panelek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítsa, a háztartásnak ugyanis arra van szüksége.

Mire ideértem az olvasásban, az a futam következett, amiben életem értelme is érintett, ráadásul esélyes.

Ezúttal még nagyon lelkesedéssel szurkoltam, ugyanis ha jókedvűen megyünk haza, akkor máris megbeszélhetjük az új beruházást!