Így fektetnek az autóversenyzők fűtőszőnyeget

“Húsz éve kezdtem a szakmát egy Ladával. Ahhoz sem volt külön szerelőm, ehhez sem kell.” – mondta az egyik barátom, miután megrendelt az internetről egy rakás padlófűtő szőnyeget.

Két héttel később a felbontott parketta romjait takarítottuk, és minden műszaki érzékünket latba vetve próbáltuk értelmezni az ábrát, amit a kollégám és barátom valamelyik haverja készített. Szeretném azt mondani, hogy ez volt az első nap, amit az elektromos padlófűtés lerakására szántunk, de valójában már öt napot elhasználtam az éves szabadságomból a padló megtisztítására, pakolásra és a barátomnak való segítésre. Otthon már elég csúnyán néztek rám, és én voltam a szerencsésebb. A kollégával a felesége már szóban sem akart állni.
– Tudod, szerelővel mégis könnyebb lenne… – mondtam végül neki és bontottam neki egy sört, hogy ne bántsam meg nagyon. A párja kapva kapott az alkalmon, és már tárcsázott is egy számot a telefonján, amit pár másodperccel később már nyomott is a férje kezébe.

A következő perceket nehéz volt nevetés nélkül kibírni. A szerelő, akit felhívtunk, hitte is, meg nem is, amit hall… Hogy valaki terv és szakértelem nélkül, egy sajtcetli alapján próbálja lefektetni a padlófűtést.
– Tényleg csak ennyi van írva a használati utasításba? – hitetlenkedett egy férfi hang a vonal másik oldalán. – Hogy padlófűtés radiátorral rajz?

A kollégám zavartan magyarázta, hogy igen… És a másik rajzot a haverja készítette, cserébe egy Star Wars mintás gofrisütőért. A beszélgetés mélypontja mégis az volt:
– Hát, a padlófűtés régi, római találmány. Azt gondoltam, a modern ember egyedül is boldogul vele!

Padlófűtés radiátorral rajz

Mint kiderült, minden, amit a barátom a padlófűtésről gondolt, az rossz volt. Az általa megrendelt rendszer nem is alkalmas a lakásába, legfeljebb ipari célokra, arra is korlátozottan.

Szerencsére a cég, miután a képviselőjük egy kicsit összeszedte magát a “padlófűtés radiátorral rajz” okozta nevetőgörcsből, vállalta, hogy segít a ház pontos felmérésében, és ha szeretnék, azt is megnézik, hogyan lehet az általuk forgalmazott, korszerű és biztonságos rendszert lefektetni.

Sosem fogjuk megtudni, hogy hogyan tudnak az autóversenyzők padlófűtést építeni, de legalább az a rendszer, amit most kiépítenek, biztosan bírni fogja 15 évig – legalább is a gyártói garancia szerint.

Egyébként volna néhány tanácsom annak, aki most tervezi, hogy padlófűtést készíttet.

  • Szakemberrel készíttessünk műszaki rajzot a házról, vagy vegyünk elő egy viszonylag megbízható alaprajzot. Ennek a segítségével könnyebb tervezni.
  • Ha meglévő házba szeretnénk padlófűtést készíttetni, mindenképpen kérjük a szakemberek tanácsát, mielőtt nekiesünk a meglévő burkolat felszedésének. Lehet, hogy a burkolatra is le lehet fektetni a fűtőszőnyeget.
  • Egy átlagos házban bőven elég, ha a padló 80%-át fedi a padlófűtés. A falak mellett egyébként is minimum 10 cm-es helyet kell hagyni.
  • MINDIG bízzuk szakértőre a fűtés szerelését! Még akkor is, ha jól értünk hozzá, elbukhatjuk a gyártói garanciát. De ha véletlenül valamit rosszul csinálunk, abból nagy baj lehet. A padlófűtés lerakása szakértői feladat.

Az a rendszer, amit végül a barátunkhoz telepítettek, a gyártó szerint legalább 15 évig működik majd zavartalanul, legalább is ennyi időre vállaltak garanciát. Azt hittem, hogy nagyon drága rendszer lesz, de a termosztátokkal együtt is kicsit olcsóbbra jött ki, mintha kazánt rakattunk volna fel.

A fogyasztás miatt sem nagyon kell aggódni, mert amorf fémszálas technológiával dolgozik, ezért nagyon gyorsan eléri az üzemi hőmérsékletét és könnyen átadja a hőt a környezetének – szóval nem olyan, mintha a vizet kellene vastag fém csövekben keringetni, ennél sokkal energiahatékonyabb. Sajnos a barátaim házára nem lehetett napelem rendszert szerelni, de ha lehetne, akkor akár nullára is kijöhetett volna az elektromos padlófűtés üzemeltetési költsége.

A szakemberek szerencsére gyorsan lerakták a padlót, sőt, a burkolóval is felvették a kapcsolatot, és elmondták, hogyan a legjobb lefedni az elektromos fűtőszőnyegeket. Szép és gyors munkát végeztek, szerintem nagyon jó lett ez a szokatlan és modern megoldás… Ha kezdettől fogva az ő rájuk bízzák a munkát, a használhatatlan szőnyegekért sem kellett volna egy kisebb vagyont fizetni. Kicsit drága volt a tanulópénz… De legalább én is gazdagabb lettem egy jó tapasztalattal.