Egy kis kikapcsolódás

Ki ne szeretné az autóversenyzés? A verseny izgalma, a látványos kiállások… ahol minden pici műszaki adat és eltérés számít, és persze a pilóta ügyessége is! Szerintem egy nagyon izgalmas és érdekfeszítő sportról van szó. Nagyon szeretem nézni. Nem úgy a barátnőm. Ő csak annyit lát az egészből, hogy versenyautók mennek körbe körbe, ugyanolyanok igazából, csak a festésük más néha, tehát semmi érdekeset nem talál benne. És ott van az a zümmögő hang, amire mindig elalszik. Tényleg. Amikor a szüleinél voltunk egy hétvégén, az anyukája elmesélte, hogy amikor kisbaba volt, úgy tudták elaltatni hogy bekapcsolták neki a forma1-et és azonnal bealudt arra a folyamatos brummogó hangra.

Én ezt mindig is viccesnek találtam. Igaz, hogy az autók dorombolása tényleg elég monoton, de azért szórakoztató látvány hogy leülünk tévézni, és a barátnőm 10 perc után már álmosan szuszog. Ha felébresztem, azt mondja, nem is aludt, csak relaxált. Aha, szerintem is, szoktam válaszolni.

Aztán egyszer megelégelte, hogy miért nem értem, mennyire el tudja lazítani ez a hang. És egy kísérletet javasolt. Van neki egy ilyen tibeti hangtála. Meditálni szokott vele, néha hallom ahogy a szomszéd szobában játszik rajta. Elég mély, csengő hangja van. Mondta, hogy üljek le a kanapéra, és elkezdett játszani a hangtálon. Először nem értettem, hogy miért is jó ez. Nem hiszek én az ilyesmiben igazából. De aztán kezdtem érezni valamit. Lassan ellazultak a végtagjaim és megnyugodtam. A stressz mintha elszállt volna. Érdekes élmény volt. Jó határozottan, olyan bizsergető.

A végén megbeszéltük hogy igen, tényleg lehet relaxálni különböző hangokra. És ha aludni szeretne a forma1-en, akkor aludhat. Ezzel le is tudtuk volna, de engem nem hagyott nyugodni a kérdés, mi is ez a tibeti hangtál? Elkezdtem hát keresgélni az interneten, hogy jobban utána nézzek a dolgoknak. Megtudtam, hogy az ő hangtála kézzel készült, és egyenesen tibeti kézművesektől származik. Ezek a tálak 7 fém ötvözetéből készülnek, menyek az arany, az ezüst, a réz, a vas, az ón, a higany és az ólom. Sok célra lehet használni a tibeti hangtálakat. Segítenek jobban érezni magunkat, oldják a stresszt, harmonizálják a viselkedést, és még hangszerként is használhatóak. Ezeket mind éreztem amikor hallgattam a zenéjét. Érdekes volt a saját bőrömön megtapasztalni a dolgot. Meg csakra gyógyításra és feng sui célokra is ajánlják ezeket, de én elég szkeptikus vagyok. Bár ki tudja.. Hiszen a többi bejött.

Elmeséltem a barátnőmnek hogy mennyi mindent olvastam a tibeti hangtálakról. Ettől teljesen belelkesült persze. Azonnal elkezdte megtanítani hogyan kell megszólaltatni. A tenyerünkbe kell tenni a tálat, és van hozzá egy kis bot, amivel meg kell ütni. Ez így könnyűnek hangzik, de nem az. Sokat kell gyakorolni, hogy tiszta lehessen a hang és szépen csengjen. De ha sikerül, akkor teljesen megéri. Mesélt még a hangtálak történetéről, hogy hogyan kovácsolják őket aprólékos munkával, hogy milyen vallási vonatkozásokban használják, és hogy mennyire segített neki harmóniát találni az életében. Türelmesen végighallgattam. Érdekes dolgokat mondott. Aztán én is meséltem az autó versenyzésről. Ő is végig hallgatta. Tök jót beszélgettünk végül.