Az autóversenyzőknek is fontos a biztosítás

Amikor a fiam ötéves volt, kitalálta, hogy autóversenyző szeretne lenni. Eleinte csak mosolyogtunk ezen az álmán, de amikor elkezdett versenyezni, már komolyan vettük. A mai napig szenvedélyes versenyző és meg kell mondjam, nagyon jól vezet. Még csak 17 éves, de már rengeteg hazai és nemzetközi siker fűződik a nevéhez; úgy tűnik, tényleg megtalálta magát a versenyzésben és ami másnak csak gyerekkori álom, az neki a jövőbeli foglalkozása és szenvedélye. Autóversenyzőként már nagyon hamar megtanulta, hogy a különféle biztosítások életbevágóan fontos szerepet játszanak a versenyzők életében. Nem elég csak a versenyzőt biztosítani, az autót is kell, sőt, a különféle alkatrészeket és pótautókat is érdemes a sok utazás miatt.

Itt az ideje, hogy a fiam megismerkedjen a lakásbiztosításokkal is

Van azonban a biztosításoknak egy formája, amivel még nem ismerkedett meg az én fiatal, versenyző fiam; ezek pedig a lakásbiztosítások. Még nincsen saját lakása és albérlet sem jött szóba egyelőre, de úgy gondoltam, hogy mindenképpen érdemes beszélgetnünk a lakásbiztosításokról is, hogy ha egyszer odakerül, már tájékozott legyen a témában. Én a saját káromon tanultam meg, hogy tényleg érdemes lakásbiztosítást kötni, nem akarom, hogy ő is így járjon. Még csak a húszas éveim közepén jártam, amikor az első saját kis lakásom beázott. De nem kicsit, néhány helyen, hanem elég rendesen és szinte egy teljes lakásfelújítással lehetett csak rendbe hozni. Amikor a munkások megérkeztek, csak együttérzően hümmögtek, hogy hát igen, ez szép beázás, de nem baj, fizeti a biztosító, nem? Én pedig csak álltam és néztem, hogy micsoda, ha lenne lakásbiztosításom, akkor a felújítás költségeit állná a biztosító? És igen, ez lett volna a helyzet, de mivel nem volt biztosításom, ezért a saját zsebemből kellett kifizetnem mindent. Úgyhogy az ehhez hasonló kellemetlen tapasztalatoktól akartam megkímélni a fiamat.

Mint mindenben, az internet a lakásbiztosítások keresgélésében is a segítségünkre van

Miután tisztáztuk, hogy mi is pontosan egy lakásbiztosítás, megbeszéltük, hogy ki is köthet egy lakásra vagy házra biztosítást. Itt fontos megjegyezni, hogy szinte bárki, úgyhogy akkor is lehetőség van lakásbiztosítást kötni, amikor az ember csak bérlőként él egy lakásban és nem ő a tulajdonosa. Ezen nagyon elcsodálkozott a fiam, de nem hibáztatom, nem olyan régen ez nekem is teljesen új információ volt. Az interneten rá is kerestünk néhány biztosítóra, a lakásbiztosítás akció online keresőszavak rengeteg találatot eredményeztek. A biztosítók többségénél lehetőség van használni egy online kalkulátort, melynek segítségével képet kaphatunk arról, hogy nagyjából mekkora összeg lenne a mi lakásunkra vagy házunkra a biztosítás és így több ajánlatot is össze tudunk hasonlítani. Ezen kívül többfajta csomagból tudunk választani lakásbiztosításnál is, attól függően, hogy nekünk mire van szükségünk. Ha például van autónk is, akkor gépkocsi asszisztenciát is beépíthetünk a biztosításba, vagy ha kisállatokat vagy netán háziállatokat tartunk otthon, akkor őket is biztosíthatjuk, sőt, kell is, mert minden esetben jeleznünk kell a biztosító felé, ha új családtag érkezik a házhoz. Ebben az esetben módosításra kerül a szerződés, hogy a legújabb jövevény is bele legyen foglalva. Emellett lehetőségünk van tűz nélküli károkat is a szerződésbe foglalni, vagy rongálásból keletkezett károkat, esetleg graffiti által okozott károkat is. De opció az is, hogy a biztosítási szerződés külön kitérjen a kerti bútorokra vagy a tetőn lévő napelemre és napkollektorra is. Egyszóval manapság már bőven túlmutat egy lakásbiztosítás az ingatlan biztosításán és én ezt hasznosnak tartom, mert így több legyet üthetünk egy csapásra: a számunkra fontos, valamilyen módon az otthonunkhoz kötődő tárgyakat is védeni tudjuk, nem csak magát az ingatlant.

Váltani is könnyedén is lehet a biztosítók ajánlatai között

Ezt megbeszéltük a fiammal, akinek felhívtam még néhány dologra a figyelmét. Például, hogy határozatlan időre köthetünk szerződést a biztosítóval, így nem kell minden évben újra szétnéznünk az ajánlatok között és dönteni, hogy melyiket válasszuk. A hűséget és az éveket minden biztosító honorálja kedvezményes biztosítási díjak vagy extrák formájában, ennek ellenére simán előfordulhat, hogy egy kedvezőbb ajánlatra bukkanunk egy másik biztosítónál. Ilyenkor nincsen semmi gond vagy nehézség, minden évben a szerződéskötés évfordulóján lehetőségünk van felmondani a biztosítást, de ez már ismerős volt neki az autók kapcsán. Ezen kívül megbeszéltük még, hogy hogyan is zajlik a kárbejelentés a biztosítónak és milyen eseteket érdemes, illetve nem annyira érdemes bejelenteni. Szívből remélem, hogy segíteni tudtam a fiamnak és majd, ha eljön az ideje, sokkal könnyebben ki fog igazodni a lakásbiztosítások szövevényes tengerében.