Rally autózás

Az egyetemi campuson múltkor volt egy rally bemutató. Mindenféle autóval, régivel, új sportkocsival egyaránt rajthoz álltak az indulók. Mondhatni, hogy házi verseny volt, mert a legtöbben az egyetem hallgatói. Alakítottak is egy autós klubbot, annyira összetartóak, hogy a kollégiumban egy apartmanban laknak közösen. Igyekeznek minden amatőr versenyen részt venni.

Nagyon előnyös, hogy az embernek vannak ilyen autó szerelmes ismerősei, mert lehet tőlük tanácsot kérni a hétköznapi autósnak is. Általában saját maguk szerelik a járgányaikat. Ez a veterán autóknál talán egyszerűbb, a modern kocsikba viszont már kockázatosabb belenyúlni, mert azok sokkal bonyolultabb és kifinomultabb felépítésűek. Manapság már számítógépes elektronika vezérel mindent az autókban.

Én sem akartam bonyolult műveletet végrehajtani az autómon, csak a motorolaj cserének jött el az ideje. Hála a hozzáértő barátaimnak, nem lesz vele sok gondom, mert megcsinálják nekem. Persze fel kell készülnöm, hogy közben mindent el akarnak majd magyarázni nekem. Nem sok mindent szoktam felfogni az ilyen dolgokból, de azt már megértettem, hogy milyen fontos nekik a márkahűség. Csak a liqui moly termékeit hajlandóak használni. Azt mondták, hogy motorolajat is ilyet rendeljek, mégpedig az olajwebshop oldaláról. Én adok a szavukra, meg néztem, hogy mit találok ezen az oldalon.

Meg is lepődtem, hogy még számomra, laikus számára is egész egyszerű az eligazodás egy ilyen oldalon. Pedig liqui moly termékből is rengeteg van. Szépen fel van sorolva, hogy adalékok, személygépjármű motorolajok. Meg is van, nekem valami ilyesmi kellhet. Rá kattintottam és tényleg a motorolajokat dobta ki. Itt viszont, már kezdődtek a problémák, mert nem tudtam, hogy nekem pontosan milyenre van szükségem. Azt hiszem, hogy ez le van írva az autó kézikönyvében, de majd megkérdezem a rallysokat, ők biztos nélküle is tudják.

Megragadott az oldal, nézegettem, hogy itt tényleg minden van, ami az autózáshoz kellhet, és még sok más is. Hajtóműolajok, fékfolyadékok, automataváltó olaj. Motorcsónakolajok közül is lehet válogatni, de a kerti gépolajokat is megtaláltam. Ezek legalább ismerősek, a fűnyíróba már én is töltöttem olajat otthon.  Láttam, hogy vannak téli liqui moly termékek is. Fagyálló és téli szélvédőmosók. Ha már motorolajat kell rendelnem, akkor egyúttal ezeket is megnézem, mert mindjárt itt a tél, nem árt felkészülni. Apropó, a téli gumikat is fel kell rakni. Szerencsére ebben is szoktak segíteni az autóversenyző barátaim, nekik ez már igazi rutin feladat. Párszor cseréltek már gumit, versenyzés közben is, amikor nagyon sietni kellett, úgyhogy nem hiszem, hogy sokáig fog nekik tartani. Majd mérem az időt, hogy hány perc alatt csinálják meg, mint a forma-1-ben. Igaz, ott inkább a másodperceket mérik.

Megnéztem, hogy a liqui moly egy német cég. Már értem, miért bíznak meg benne annyian. A németek hírhedten precízek az ilyen műszaki dolgokban. Ráadásul már 60 éves a vállalat, ami egy családi vállalkozásként indult 1957-ben. Ha ennyi ideig fenn tudtak maradni a piacon, akkor biztos nagyon jó minőségű termékeket gyártanak. A motorolajokon kívül, főleg adalékanyagokat, zsírokat gyártanak.

Motorolajból is ilyen márkát fogok rendelni. A motorolaj cserével együtt jár a szűrő csere is. Az sem mindegy, hogy milyen olajszűrőt választunk. Maga az olaj a motor alkatrészek kenőanyaga, csökkenti a súrlódást, ugyanakkor elvezeti a kopás során keletkező apró fém részecskéket. Ezeket is meg kell állítania a szűrőnek, az egyéb, égési kamrából átjutó szennyeződéseken kívül.  Fontos alkatrész, tehát a szűrő, így azt is mindig ki kell cserélni az olajjal együtt. Látható, hogy egész bonyolult dolgok ezek, de egy kis utána olvasással nagyjából képbe lehet kerülni.

A motorolajos flakonokra mindig rá van írva két szám, egy W betűvel és kötőjellel köztük. Ez a viszkozitási osztályt jelenti. Ezt jó, ha tudjuk mit jelent, de nem a legfontosabb. A lényeg, hogy az autógyártó saját vagy általa is elfogadott szabványának megfelelő olajat válasszunk. A motor élettartamának érdekében, ha nem értünk ezekhez, akkor bízzuk szakemberre a választást. Magát az olajcserét meg főleg.